Ouderdomsverschijnselen van de gepigmenteerde huid

Verschillende structuren van de huid

Voorkomen

Ouderdomsverschijnselen van de gepigmenteerde huid voorkómen en herstellen met vitamine bevattende crèmes en essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren in oliën.

Vitaminen zijn organische preparaten die noodzakelijk zijn voor het lichaam. Ons lichaam kan geen vitaminen produceren en een tekort geeft aanleiding tot vele ziekten. Als we jong zijn kan ons lichaam gemakkelijk vitaminen, die we nodig hebben, uit onze voeding halen. Bij het ouder worden vermindert de vitamine synthese uit de voeding zoals vitamine A, B, C en E. Deze vitaminen zijn dan niet meer voorhanden voor allerlei metabolische processen in het lichaam. De essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren spelen een rol in de functie van de cellagen van de epidermis en dermis. Er zijn twee klassen meervoudig onverzadigde vetzuren: omega-6 en omega-3.

Vitamine A

Vitamine A is essentieel voor de normale ontwikkeling van de huid en het is bekend dat vitamine A fysiologische en biochemische effecten heeft. Het is een belangrijke regulator bij de differentiatie van keratinocyten (zie figuur). Het bezit de mogelijkheid om de activiteit van eiwit moleculen te veranderen in de epidermis en dermis (zie figuur). Het is direct betrokken bij de collageen synthese (zie figuur). Vitamine A kan gemakkelijk opgenomen worden door de huid in fysiologisch significante hoeveelheden. Het is bekend dat vitamine A effectief is bij de behandeling van huidziekten zoals acne. Het werkt als een antioxidant en vermindert ontstekingen in de huid. Bij patiënten met diabetes kan de huid verbeteren door het voorkomen van collageen afbraak.

Zowel de dermis als de epidermis bevatten receptoren voor vitamine A die biologische effecten hebben in de huid zoals verbetering van de verouderde huid wat betreft rimpels, zachter worden van de huid en verminderen van hyperpigmentaties. Vitamine A hersteld niet alleen zonbeschadigde en verouderde huid, het voorkomt ook zonbeschadigingen als het op de huid vooraf wordt aangebracht.

Vitamine C

Ouder worden van de huid houdt in dat het vitamine C gehalte van zowel de epidermis als dermis verminderd. Een te lange blootstelling aan UV licht en sigaretten rook vermindert de concentratie aan vitamine C in de huid aanzienlijk. Een kenmerk van verouderde huid is het vlakker worden van de overgang tussen epidermis en dermis (zie figuur).

Het aanbrengen van Vitamine C op de huid verbeterd de overgang tussen deze twee cellagen. Vitamine C heeft antioxidant eigenschappen en speelt een rol in de collageen synthese. Het voorkomt veroudering van de huid door zonbeschadiging. Het aanbrengen van vitamine C op de huid geeft de huid een beter aanzien zoals het verminderen van het aantal rimpels en maakt de huid gladder. Vitamine C op de huid aangebracht gaat door de epidermis tot in de onderste lagen van de huid. Vooral de combinatie van vitamine C en vitamine E voorkomt en hersteld zonbeschadiging en gaat het verouderen van de huid tegen. Uit onderzoek blijkt dat vitamine C eveneens een invloed heeft op droge huid en vocht inbrengend werkt. Tevens geeft vitamine C een verlichting van verkleuringen door vermindering van melanine productie.

Vitamine E

Vitamine E is de meest voorkomende antioxidant in de huid. Huidpreparaten kunnen de huid van specifiekere vormen van vitamine E voorzien dan via orale inname en kan gemakkelijk door zijn lipofiel eigenschappen dieper in de huidlagen doordringen.

Vitamine E speelt een belangrijke rol in fotoprotectie van de huid. In combinatie met vitamine C werkt vitamine E veel beter bij fotoprotectie dan als antioxidant alleen. Vitamine E verminderd niet alleen de roodheid na UV blootstelling maar verminderd ook de zwelling van de huid en verminderd het oedeem. Dit zijn allemaal tekenen van vermindering van huidontstekingen na UV blootstelling. Ook bij chronische huidontstekingen geeft vitamine E een verbetering. Er zijn studies die aantonen dat vitamine E ook rimpels kan voorkomen. Vitamine E zou volgens sommige publicaties ook vocht inbrengende eigenschappen hebben.

Vitamine B3

Verschillende studies vooral uitgevoerd in vitro en in diermodellen suggereren dat Vit B3 (Niacinamide) mogelijk een rol speelt in kanker preventie. De belangrijkste symptomen van Niacinamide deficiëntie komen voor in de huid bv. bij Pellagra (betekend een ruwe huid), het verteringstelsel en dementie. In de huid komen dan dikke schilferige donker gekleurde laesies voor die symmetrisch op het lichaam zijn gelokaliseerd vooral aan zonlicht blootgestelde huiddelen. Ook de mond en de tong kunnen rode pijnlijke plekken vertonen.

Vit B3 tekort in de huid kan leiden tot een ernstige zonlicht overgevoeligheid. Het stuk gaan van de huid barrière kan leiden tot een gemakkelijker vorming van voorlopers van huidkanker. Het aanbrengen van Vit B3 op de huid door middel van een crème zou deze voorlopers van huidkanker kunnen voorkomen door bescherming tegen UV straling en herstel van de huid barrière. Het herstellen van de huid barrière is vooral belangrijk bij een droge huid waardoor eczeem kan worden voorkomen. Ook melasma (zwangerschapsmasker) en lichte vormen van post inflammatoire hyperpigmentatie kunnen lichter worden en verdwijnen.

Essentiële Onverzadigde Vetzuren Omega-6 en Omega-3

In 1929 ontdekten de onderzoekers George en Mildred Burr de essentie van sommige meervoudig onverzadigde vetzuren. Men kwam tot de conclusie dat een tekort aan “essentiële onverzadigde vetzuren” duidelijke huidafwijkingen konden geven zoals verlies van water door de huid heen (Trans Epidermal Waterloss) met als gevolg een droge huid, schilfering van de huid en verminderde respons op ontstekingen. Het toevoegen van deze essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren aan het dieet of op de huid aangebracht zoals olijfolie en zonnebloemolie gaven herstel van de huid barrière functie . Oliën daarentegen die “ verzadigde vetzuren” bevatten zoals kokos olie en soja olie gaven geen verbetering van de huidproblematiek. Deze essentiële vetzuren kunnen niet worden aangemaakt in het lichaam of in de huid en moeten daarom toegevoegd worden aan de voeding of op de huid aangebracht worden. De essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren spelen een rol in de functie van de cellagen van de epidermis en dermis. Er zijn twee klassen meervoudig onverzadigde vetzuren: omega-6 en omega-3. Vanuit deze twee scheikundige basis verbindingen maakt het lichaam stoffen aan die ook noodzakelijk zijn bij gezonde huid. De huid bestaat uit twee belangrijke cellagen. De epidermis, die vooral een barrière functie heeft waardoor zowel water verlies als het binnendringen van micro-organismen wordt voorkomen en beschadiging door toxische stoffen wordt verhinderd en de dermis, die vooral bestaat uit collageen en elastine die meer een fysieke bijdrage levert aan de huid. Omega-6 (vooral in zonnebloemolie en olijfolie) speelt een belangrijke rol in de barrière functie als onderdeel van de ceramiden in het stratum corneum (bovenste laag van de epidermis). Ook hyperpigmentatie veroorzaakt door zonbeschadiging (UV stralen) wordt door het aanbrengen van meervoudig onverzadigde vetzuren (vooral omega-6) op de huid lichter. Omega-3 (vooral in visolie zoals sardien olie) levert eerder een bijdrage aan het immuun-afweersysteem en vermindert, door UV geïnduceerde ”photoaging”, collageen beschadiging. Ouder worden van de huid (photoaging) kan op twee manieren veroorzaakt worden. Extrinsieke photoaging, door uitwendige oorzaken zoals zonbeschadiging door UV stralen en roken en is vooral gerelateerd aan de beschadiging van collageen in de dermis. Intrinsieke photoaging ( chronologische huidveroudering) is het resultaat van ouderdom en genetisch. Het is niet mogelijk om een bepaalde eigenschap te verbinden aan een bepaalde olie omdat alle oliën meestal een mengsel bevatten van omega-6 en omega-3. Wel is het zo dat de concentratie van de meervoudig onverzadigde vetzuren gemakkelijker te verhogen is door plaatselijk op de huid aan te brengen dan toe te voegen via de voeding omdat een groot deel van de meervoudig onverzadigde vetzuren worden afgebroken in de lever vooraleer het de huid bereikt.