Veroudering van de huid

Verschillende structuren van de huid

Anti-aging of the skin

Het verouderen van de huid voorkomen en zo mogelijk herstellen

Ouder worden van de huid (photoaging) kan op twee manieren veroorzaakt worden:

  • Extrinsieke photoaging, door uitwendige oorzaken zoals zonbeschadiging door UV stralen en roken en is vooral gerelateerd aan de beschadiging van collageen in de dermis.
  • Intrinsieke photoaging ( chronologische huidveroudering) is het resultaat van ouderdom en genetisch.

Een gezonde huid heeft de volgende eigenschappen:

  • Een gezonde huid bezit de mogelijkheid om ons te beschermen tegen uitwendige schadelijke factoren.
  • Een gezonde huid geeft de huid esthetisch aantrekkelijke en bekoorlijke eigenschappen.
  • Een gezonde huid is de spiegel van je ziel en het visitekaartje in het dagelijkse leven.
  • De voedingsstatus van de huid speelt een belangrijke rol in het behoud van een gezonde huid.

Micronutriënten en gezonde huid

Macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vetten en micronutriënten zoals vitaminen, essentiële mineralen, essentiële vetzuren, flavonoïden en peptiden werken samen voor het behoud van een gezonde barrière functie tegen de dagelijkse schadelijke invloeden op de huid zowel van het gezicht als de rest van het lichaam.

In tegenstelling tot andere organen kan de voedingstoestand van de huid verbeterd worden door het uitwendig aanbrengen van voedingsstoffen op de huid. Uitwendig aanbrengen van voedingsstoffen op de huid kan een goede aanvulling zijn op ons dagelijks dieet leidend tot een sterkere en gezondere bescherming van ons lichaam.

De structuur van de huid

De huid vormt een fysische en chemische barrière tussen de omgeving en het inwendig weefsel van ons lichaam. Deze barrière functie is belangrijk voor de bescherming van het onderliggend weefsel tegen onder andere pathogene micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en virussen, chemische stoffen zoals materialen gebruikt tijdens het werk en blootstelling aan schadelijke stoffen uit de omgeving zoals zonlicht.

De huid bestaat uit drie belangrijke lagen:

  1. Stratum corneum
  2. Epidermis en
  3. Dermis (zie figuur)

Stratum corneum

Deze cellaag bestaat hoofdzakelijk uit dode cellen komende van de onderliggende huidlaag, de epidermis. Deze dode cellen vormen de schilfers van onze huid en hechten aan elkaar door middel van vetten en eiwitten. De chemische eigenschappen en structuur van deze laag zorgt voor het voorkomen van het binnendringen van stoffen uit de omgeving en het voorkomen van water verlies en vitale voedingsstoffen uit de onderliggende laag, de epidermis.

Epidermis

Deze cellaag bestaat hoofdzakelijk uit keratinocyten. Deze cellen vormen belangrijke eiwitten waarvan de belangrijkste keratine en verder vetten die belangrijk zijn voor de barrière functie. De keratinocyten worden gevormd uit de cellen van de basale (onderste laag) laag van de epidermis. Andere cellen in de epidermis zijn melanocyten. Deze cellen vormen melanine die mede de huidskleur bepaald en bescherming geeft tegen de schadelijke effecten van het zonlicht. De Langerhans cellen van de epidermis zorgen voor de afweer en de Merkel cellen produceren groeifactoren die de groei van nagels en haren stimuleren en zweetklieren en zenuwfuncties reguleren.

Dermis

De belangrijkste cel van de dermis is de fibroblast. Deze cel vormt collageen vezels. Verder bestaat de dermis uit monocyten en macrofagen belangrijk voor de verdediging van de huid tegen schadelijke invloeden van buiten uit. Het onderliggende vet zorgt vooral voor energie en warmteregulatie van de huid. In de dermis bevinden zich ook de haarfollikels, zweet en sebum producerende klieren en zenuwuiteinden.

Alledaagse invloeden die de huid kunnen beschadigen.

Zonlicht beschadiging

UV stralen van de zon of speciale lampen om de huid een kleur te geven kunnen de huid sterk laten verouderen door het vormen van zogenoemde vrije radicalen. Als bescherming hiertegen vormt de huid anti-oxidanten zoals vitamine C en vitamine E. Bij een teveel aan UV stralen zullen de antioxidanten gevormd door de huid, worden opgebruikt en treedt beschadiging op van de huid. Dit heet “photoaging”.

Droge huid

Het verlies van water dwars door de huid, zonder te zweten heet “Transepidermal Water Loss”. Het verlies van water door de huid, voornamelijk het stratum corneum en de bovenste laag van de epidermis, speelt een belangrijke rol in de barrière functie (bescherming) van de huid. Beschadiging van de vet barrière in het stratum corneum kan de barrière functie opheffen en tot extreem waterverlies leiden met als gevolg een zeer droge huid. Beschadiging van de vet barrière kan veroorzaakt worden door chemische oplosmiddelen zoals zepen maar ook door vaseline en paraffine. Daarom is het belangrijk om nooit vaseline of paraffine te gebruiken om de huid in te vetten maar wassen te gebruiken zoals cetaceum (vet van de potvis, tegenwoordig synthetisch gemaakt) of bijen was. Ook het te lang en te heet douchen breekt de beschermende laag af. Droge huid kan ook een klimatologische oorzaak hebben. Verandering in temperatuur, vochtigheidsgraad van de lucht, windrichting en luchtdruk kunnen een invloed hebben op de gesteldheid van de huid. Maar ook een tekort in de voeding van essentiële vetzuren zoals omega-6 en omega-3 ( vooral te vinden in olijfolie, zonnebloemolie en vis oliën) kunnen een droge huid veroorzaken. Oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie en vis oliën kunnen zowel via de voeding als in crèmes en zepen de huid herstellen.

Rimpels en minder stevige huid

Een minder stevige huid komt vooral door beschadiging in de onderste laag van de huid, de dermis. Verlies van collageen vezels en elastine vezels in de huid maakt de huid slap en doet rimpels ontstaan. Ook het verlies van onderliggende bloedvaatjes van de huid in de dermis door roken en zonbeschadiging doet rimpels ontstaan. Vitamine A kan helpen bij het voorkomen en herstellen van deze beschadigingen.

Ouder worden van de huid

De huid is meestal het eerste orgaan waaraan men merkt dat men ouder wordt. Dit vooral door zonbeschadiging “photodamage” en omgevingsfactoren zoals chemische stoffen en roken. Vooral collageen van de dermis verdwijnt. Dit maakt de huid kwetsbaarder en slapper. Ook het verminderen van de bloedvaten in de huid maakt dat minder voedingsstoffen naar de huid worden gebracht. Daarom kan het uitwendig aanbrengen van voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B, vitamine C en vitamine E in crèmes belangrijk zijn voor een gezonde, stevige en aantrekkelijke huid. Ook essentiële vetzuren zoals omega -6 en omega -3 in de vorm van olijfolie, zonnebloemolie en vis oliën kunnen bij uitwendig gebruik helpen een snelle veroudering van de huid te voorkomen.



Invloed van de verschillende vitamines en essentiële oliën op de huid wordt besproken op de website: www.drhamerlinck.com